Žije se lépe zaměstnancům nebo nezavislým pracovníkům

Praha, 22. února 2018

Žije se lépe zaměstnancům nebo nezavislým pracovníkům
Říká se, že tráva je vždy zelenější na druhé straně plotu. Ve skutečnosti to platí i pro zaměstnance a nezávislé pracovníky.

Obě kategorie mají názor o sobě navzájem. Ne zřídka se domníváte, že ostatní to mají snazší. Na to Vám nemůžeme poskytnout konečnou odpověď – kdo si lépe žije, protože jak to v životě bývá, je to otázka názoru jednotlivého člověka. Nyní se podíváme na společné klady a zápory každého z těchto dvou forem zaměstnání a dovolíme si a tím Vám nabídneme to, abyste si sami vyvodili závěr.

Jako nezávislý pracovník nemáte vůbec žádné starosti, nejste vázán na předem sjednané schůzky s nadřízeným, můžete si Váš čas naplánovat přesně jak chcete. Tak nějak znějí klišé, která o nezávislých pracovních kolují. A skutečně – být si vlastním šéfem dokáže dělat zázraky co se týče motivace. Náročný a nespravedlivý šéf, který Vám leze na nervy, neexistuje u nezávislých pracovníků, ani otravní kolegové. Každý zaměstnanec zná situace, ve kterých zažil konflikt jak s nadřízeným nebo s kolegou. Většinou se jedná o nerealistické očekávání šéfa nebo jen pomlouvajících kolegů, nebo i těch, kteří nejsou týmovými hráči. A to zní velmi svůdně, pracovat vlastním tempem sám se sebou a v míru. Nebo i uniknout ranním dopravním zácpám a dobře se vyspat, neboť pro nezávislé pracovníky neexistují žádné předepsané pracovní doby.  Na druhou stranu je zde především jedno – nejistota. Neexistuje žádný pravidelný měsíční příjem, na který se může nezávislý pracovník spoléhat.

Výnosy můžou, případ od případu, značně kolísat. Měsíce s vyššími a nižšími příjmy se zpravidla navzájem vyvažují. Výhodou je, že si nezávislý pracovník může dopřát dovolenou, kdy se mu chce. Samozřejmě je dovolená neplacená, stejně tak v době, kdy je nemocný. Každý zmeškaný pracovní den znamená ztrátu příjmu, protože pro nezávislé pracovníky je čas vždy peníze. O penzijní důchod se musí starat také sami. Pro ně neexistují žádné kolektivní smlouvy s obdobími zvyšování platů nebo povýšení. Na druhou stranu je jejich plat založe na službách, které poskytují. Pracovní zkušenosti a vyjednávací schopnosti musí mít každý nezávislý pracovník, aby mohl vydělávat podstatně více než běžní zaměstnanci, kteří se rozhodli pro pohodlnou jistotu zaměstnaní a příjmu peněz. Jaká forma zaměstnání je lepší, silně závisí na vlastním postoji a osobním přesvědčení. Ale s dobrou pracovní morálkou, odbornými znalostmi a zkušenostmi nemůžete nic pokazit jak v pozici zaměstnanec tak i v pozici nezávislého pracovníka.

Obrázkový materiál

Show blog posts